HomeБлогСовети за одржување на здравјето на простатата

Совети за одржување на здравјето на простатата

Проблемите со простатата може да бидат непријатни и загрижувачки. Но, вели урологот Кристијан Павлович, д-р, кој е специјализиран за уролошки карциноми, можете да преземете одговорност и да го намалите ризикот со следните чекори за поздрава простата.

1. Размислете за медитеранска исхрана

Медитеранската исхрана можеби е најдобриот начин да ја одржите вашата простата здрава во целина, без потреба од недокажани додатоци или витамини, од кои ниту еден не е докажан дека спречува рак на простата.

Медитеранската исхрана е богата со различни свежо овошје и зеленчук, а исто така:

 • Цели зрна
 • Мешунките
 • Здрави масти од извори како што се маслиново масло, јаткасти плодови, семиња и масна риба
 • Умерени количини на морска храна
 • Мали количини на млечни производи и црвено месо

Додека ја полните чинијата со свежо овошје и зеленчук, избегнувајте јагленосано месо. Се верува дека постои врска помеѓу PhIP, хемиско соединение кое се ослободува кога месото се јагленисува, и зголемен ризик од рак.

2. Земете малку сонце

Не го отфрлајте кремот за сончање, но не се кријте ниту од сонцето. Премалата изложеност на сонце всушност може да го зголеми ризикот од добивање рак на простата. Добиваме многу вреден витамин Д од сонцето, а ова е одличен начин да го намалите ризикот од рак на простата.

Витаминот Д, исто така, ни помага да останеме здрави на други начини. Добро е за здравјето на срцето и ги одржува вашите бубрези и панкреас здрави.

3. Земете скрининг

Препораките за скрининг на рак на простата се различни во зависност од тоа дали сте во високоризична или просечно ризична група. Ако сте во група со висок ризик, треба да размислите да направите скрининг за рак на простата почнувајќи од 40-годишна возраст. Мажите кои се со нормален ризик се охрабруваат да размислат за скрининг почнувајќи помеѓу 45 и 55 години.

Мажите со поголем ризик за развој на рак на простата вклучуваат:

 • Метастатски рак на простата
 • Метастатски карцином на машка дојка
 • Рак на дојка кај жените на возраст од 45 или помлади
 • Рак на ендометриумот на возраст од 50 или помлади
 • Рак на дебелото црево
 • Рак на панкреасот

Мажи и жени со познат фамилијарен синдром на рак или познат генетски ризик за рак, како што е мутација на генот BRCA2

Скринингот обично вклучува дигитален ректален преглед и PSA тест. Овој тест на крвта, кој најчесто се користи за скрининг за рак на простата, мери колку простата-специфичен антиген (PSA) има во вашата крв.

Блог

Worldwide News, Local News in London, Tips & Tricks